Optikerstudent som øver på ferdigheter i synssenterer på campus Kongsberg

Bachelor i optometri

Kongsberg - Heltid

Er du interessert i å jobbe med syn? Synes du det er spennende å jobbe med mennesker i kombinasjon med moderne teknologi? Da kan en bachelor i optometri være noe for deg.

  • Søk opptak fra: 01. Feb 2025
Minn meg på søknadsfrist

Studieinformasjon

  • Studiested: Kongsberg
  • Studienivå: Bachelor
  • Progresjon: Heltid
  • Oppstart: Høst 2025
  • Studieopplegg: På campus
  • Studiepoeng: 180
  • Søknadsfrist: 15.04.2025
  • Søkekode: 222 894
  • Antall semester: 6
  • Undervisningsspråk: Norsk
  • Antall studieplasser: 90
Vis flere keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up
Optikerstudent som øver på ferdigheter i synssenterer på campus Kongsberg
Optikerstudent som øver på ferdigheter i synssenterer på campus Kongsberg
Bachelorstudent i optometri

Dette er optometri

Optikerens viktigste oppgaver er å gi råd om syn og synsfunksjon, undersøke syn og øyne og behandle synsfeil ved hjelp av briller, kontaktlinser eller synstrening. Ved øyesykdommer eller andre sykdommer som har betydning for synet henviser optikeren til lege eller øyelege. Optikere jobber også med montering og reparasjon av briller, salg og tilpasning av optiske hjelpemidler.

De siste årene har optikerfaget vært gjennom en stor utvikling. Optikere samarbeider i dag tett med mange andre yrkesgrupper i helsevesenet og i pedagogiske virksomheter.

Karoline smiler og holder frem briller

Syn, helse og teknologi = optiker!

Vil du jobbe med syn, helse og teknologi? Da kan optikeryrket være noe for deg. På campus Kongsberg finner du Norges eneste optikerutdanning.

Hvorfor optometri?

Optikeryrket passer godt for deg som liker å jobbe med mennesker i alle aldre. Du bør også like teknisk arbeid med ulike instrumenter. Det er en fordel om du har interesse for matematikk og fysikk.

Optometristudiet gir deg den kompetansen du trenger for å bli helsearbeider innen syn. I dag kan optikere både benytte diagnostiske øyedråper ved synsundersøkelser og henvise direkte til øyelege. Dette er med på å sikre befolkningen en best mulig øyehelsetjeneste.

Siden det bare finnes ett studiested for optikere i Norge, kommer våre studenter fra hele landet. Optikerstudentene blir en sammensveiset gjeng, og du vil få venner for livet.

Hva slags jobb får du?

De fleste optikere jobber i en optisk forretning. Optikerens viktigste oppgaver er å gi råd om syn og synsfunksjon, undersøke syn og øyne, samt behandle synsfeil ved hjelp av briller, kontaktlinser eller synstrening. Andre oppgaver er å montere og reparere briller, og veilede kunder når det kommer til valg av innfatning og glass. Mange optikere jobber også i private øyehelseklinikker sammen med øyeleger. Noen optikere jobber i bedrifter som produserer briller og kontaktlinser, mens andre jobber med videresalg av synshjelpemidler.

På sykehusene har de fleste av landets øyeavdelinger ansatt optikere, og du finner optikere i synsseksjoner på hjelpemiddelsentralene i hvert fylke. Optikere er også involvert i utdanning og forskningsvirksomhet. Som optiker kan du være rådgiver for tilrettelegging av synsmiljøet, for eksempel på en arbeidsplass.

Dette lærer du hos oss

Vi lærer deg alt du trenger for å kunne jobbe som optiker eller for å gå videre med en masterutdanning. Mange av underviserne våre er anerkjente forskere, som tar med seg ny kunnskap fra forskningen rett inn i klasserommet.

Det blir arrangert et sommerkurs i matematikk før semesterstart. Vi anbefaler at du følger sommerkurset hvis du kun har ett år med matematikk fra videregående, har P-matte, har vært borte fra matematikk en stund eller synes matematikk er vanskelig.

Første studieår starter med grunnleggende emner som forbereder deg til å lære om optometri. I basisemnene inngår blant annet anatomi, fysiologi, biokjemi og matematikk. Du vil også lære å bruke tester som inngår i en synsundersøkelse, og du vil lære å montere, reparere og tilpasse briller. Du vil ha en uke praksis i en optometrisk virksomhet i høstsemesteret.

I andre studieår har du emner som gir deg grunnleggende teoretisk forståelse av temaer som er viktig for å kunne hjelpe mennesker med ulike synsproblemer, og det er mye øving i kliniske ferdigheter. Du får utføre synsundersøkelser på pasienter under veiledning og være med på skoler for synsundersøkelse av skolebarn. Du vil ha en uke praksis i en optometrisk virksomhet i vårsemesteret.

I tredje studieår vil du lære flere undersøkelsesmetoder, og du vil få kunnskap om undersøkelse av spesielle pasientgrupper som personer med synshemming. Du vil lære mer om øyesykdommer, og du vil lære å tilpasse kontaktlinser. Du vil også i vårsemesteret ha 8 uker praksis i en optometrisk virksomhet eller hos en av våre samarbeidspartnere i utlandet.

Nærhet til arbeidslivet

Optikerutdanningen har et tett samarbeid med bransjen. I løpet av studietiden er det tre praksisperioder, hvor du vil utføre synsundersøkelser, tilpasse kontaktlinser, gi råd om syn og velge riktige løsninger for kunden/pasienten. Studiet inneholder seminarer hvor bedrifter og produsenter av briller og kontaktlinser bidrar. Det legges også til rette for observasjon av spesielle arbeidsplasser for optikere, blant annet ved en hjelpemiddelsentral.

Ved optikerutdanningen er det dessuten praksis på selve universitetet. Her kommer pasienter flere dager i uka, for å få undersøkt synet og få tilpasset kontaktlinser. Det er studentene som gjør disse undersøkelsene, under kyndig veiledning av interne og eksterne undervisere.

 

 

Videre utdanning

Med en bachelor i optometri kan du gå videre med:

Vi tilbyr til enhver tid en rekke faglige aktiviteter. Dette spenner fra korte faglige dagsseminarer til mer formelle studiepoenggivende kurs.

Skaff deg internasjonal erfaring

Du kan ta deler av optometriutdannelse i utlandet. Å studere eller ta praksis i utlandet kan gi deg mulighet til å utvide din internasjonale kompetanse, språkferdigheter, personlige egenskaper og omstillingsevne. Det kan også gjøre deg mer attraktiv på arbeidsmarkedet. Vi har avtaler med utenlandske universiteter, høyskoler og praksisinstitusjoner tilpasset ditt studium.

Studieplan

En studieplan beskriver innhold, oppbygging og organisering av et studieprogram. Til hver studieplan er det knyttet emneplaner som beskriver de enkelte emnene. Her finner du også pensumlister. Nedenfor ser du en studiemodell som viser deg hvilke emner som går i de ulike semestrene. Fra studiemodellen finner du også lenker til de ulike emneplanene.

warning Studieplanen for "2025 høst" er ikke klar ennå. For å gi deg en illustrasjon av hvordan studiet er bygget opp viser vi deg studieplanen for et tidligere kull.
Studieplan for 2024 høst

warning Studiemodellen for "2025 høst" er ikke klar ennå. For å gi deg en illustrasjon av hvordan studiet er bygget opp viser vi deg studiemodellen for et tidligere kull.

Tilleggskrav

Studenter som skal delta i praksis eller klinisk undervisning, må levere politiattest. Det er også krav til medisinsk testing hvis du har oppholdt deg i spesifikke land i tre måneder eller mer sammenhengende. Dette dokumenteres ved studiestart.

Opptakskrav

  • Generell studiekompetanse

    Generell studiekompetanse

Poenggrenser ved forrige opptak:

40.6
Ordinær kvote
Heltid
Alle søkere konkurrerer i ordinær kvote. I denne kvoten konkurrerer du med konkurransepoengene dine.
Les mer om ordinær kvote.
Alle
Førstegangsvitnemål
Heltid
Du konkurrerer i kvoten for førstegangsvitnemål dersom du ikke fyller mer enn 21 år i året du søker opptak og...
Les mer om førstegangsvitnemål.