
Årsstudium i musikk, kultur og mangfold
Bli med på et år med utøvende musikk, konserter og musikkvitenskap. Du får en grundig innføring i tverrfaglig musikkforskning og mye samspill innen ulike sjangre.
-
Søknadsfrist: Utløpt
Årsstudium i musikk, kultur og mangfold
Du søker nå:
Vestfold
Heltid
Lurt å ha klart før du går videre:
- Søkekode: 222 667
Kopier koden så det blir lettere å finne igjen studiet i neste steg. Koden er kopiert
Studieinformasjon
-
Studiested: Vestfold -
Studienivå: Års- og halvårsstudier -
Progresjon: Heltid -
Oppstart: Høst 2025 -
Studieopplegg: På campus -
Studiepoeng: 60 -
Søknadsfrist: Utløpt -
Søkekode: 222 667 -
Antall semester: 2 -
Undervisningsspråk: Norsk -
Antall studieplasser: 15
Hvorfor ta årsstudium i musikk ved USN?
Sammen med andre musikkstudenter får du i et helt år fordype deg i utøvende musikk og musikkvitenskap. Du vil lære om musikk fra ulike steder i verden, blant annet latinmusikk, afrikansk musikk, blues, norsk folkemusikk og populærmusikk. Du kan også fordype deg i musikkpedagogiske problemstillinger med særlig fokus på kulturforståelse i musikkfaget.
Som musikkstudent får du tilgang til to store musikkrom, to bandrom, seks øverom og et lydstudio, slik at du kan fordype deg som profesjonell musiker. Som student hos oss vil du gjøre en rekke konserter, delta i ulike samspill og jobbe med musikkvitenskapelige problemstillinger knyttet til musikk og kultur.
Mulighet for studietur til Brasil
USN er partner i prosjektet Resonating Rights – How Music Gives Voice and fights Social Exclusion (2025-2028), et samarbeidsprosjekt mellom musikkutdanninger i Norge og Brasil. Prosjektet er knyttet til fagmiljøet som underviser i årsstudiet musikk, kultur og mangfold, som derfor vil ha et særlig fokus på brasiliansk musikk i 2025-2026. Interesserte studenter kan søke om å bli med på en fullfinansiert studietur til Brasil i 2-3 uker, med besøk til musikkutdanningsinstitusjoner i Rio de Janeiro, Bahia, João Pessoa, Paraíba og Pernambuco.
Studentene som reiser til Brasil vil:
- gjøre musikkantropologisk feltarbeid
- lære om afro-brasilianske rytmer
- studere musikkterapi
- forske på musikk og kultur
Det kan være et begrenset antall plasser til studieturen, og en liten egenandel hvis mange vil delta. Studieturen vil være knyttet til emnet musikk, politikk og samfunn og det utøvende emnet “Afro-Latin Grooves”. Ta kontakt med Kjetil Klette Bøhler, professor og ekspert på brasiliansk musikk, for mer informasjon om studiereisen og prosjektet.
Hva slags jobb får du?
Musikk er et tverrfaglig fagfelt som griper inn i andre fag og yrker.
Mange tidligere studenter arbeider som:
- musikere
- lærere
- lydteknikere
- kulturkonsulenter i kommuner
- i media og formidling
- i musikkbutikker
- i lokalt kulturliv
- deltar som ressurspersoner i lokalt frivillig kulturliv
Gjennom samspill, konserter og ulike musikalske aktiviteter utvikler du dine musikalske ferdigheter og musikkvitenskapelige kunnskap.
Årsstudiet kan også innpasses i andre studier for deg som ønsker å utdanne deg videre.
Kontakt med arbeidslivet
Musikk årsstudium bidrar med musikalske innslag for USNs ulike partnere, skoler og institusjoner. Vi har konserter på ulike kulturarenaer i Vestfold og Osloområdet. Dette vil variere litt fra år til år.
Dette lærer du på årsstudium i musikk
Viktige elementer i studiet er musikalsk utøvelse og musikkvitenskap, musikalsk mangfold og verdensmusikk. Du får en innføring i musikk som forskningsfelt, og kan jobbe med musikkvitenskapelige prosjekter. Du kan fordype deg i tematikker som for eksempel musikkens politiske kraft, relasjonen mellom musikk og samfunn, musikk og kultur, musikk og helse og musikk og pedagogikk.
Samspill og konsertvirksomhet er sentralt i studiet, og du kan fordype deg gjennom utøvende prosjekter. Grunnleggende musikkteori, musikkanalyse og musikkestetikk er også en del av studiet.
Sang og spill gjennom ulike utøvende prosjekter er manges motivasjon for å drive med musikk. I studiet har det vært bluesprosjekter, julekonserter, musikkfestival, samt et latinprosjekt som fokuserer på afrolatinske musikktradisjoner med særlig vekt på groove og rytme.
Det legges vekt på musikalsk formidling, ledelse av aktiviteter og konserter som det endelige målet. Du får trening i å synge og spille som solist foran andre. Alle prøver seg som akkompagnatører og deltakere i ulike band og ensembler.
Videre utdanningsmuligheter
Musikk årsstudium gir deg studiepoeng som kan innpasses i en bachelorgrad eller mastergrad i musikkvitenskap eller musikkpedagogikk eller som en integrert del av andre studier.
Med lærerutdanning gir studiet grunnlag for å undervise i musikk i grunnskolen. Du kan også gå videre på bluesstudiet på Notodden og på bachelor i folkemusikk i Rauland. Da vil dette årsstudiet gjelde som det andre året i bachelorutdanningen.
Med 180 studiepoeng i musikk kan du ta PPU og blir lærer for 5.-13. klasse. Universitetene i Agder og i Oslo har musikkutdanning på master og ph.d.-nivå.
Årsstudiet kan innpasses i lærerutdanningene ved USN og du kan gjennomføre utdanningen på kortere tid. Du må oppfylle opptakskravet til våre lærerutdanninger.
Studieplan og emneplaner
En studieplan beskriver innhold, oppbygging og organisering av et studieprogram. Til hver studieplan er det knyttet emneplaner som beskriver de enkelte emnene. Her finner du også pensumlister. Nedenfor ser du en studiemodell som viser deg hvilke emner som går i de ulike semestrene. Fra studiemodellen finner du også lenker til de ulike emneplanene.
Studieplan for 2025 høstStudiemodell
Opptakskrav
-
Generell studiekompetanse
Poenggrenser ved forrige opptak:
Heltid
Les mer om ordinær kvote.
Heltid
Les mer om førstegangsvitnemål.